Salasana lähetetään sähköpostitse.

Jo muinaisessa Kreikassa Plato mietti puhtaasti kasvikunnan tuotteisiin perustuvaa ruokavalioita ollen näin historiallinen edelläkävijä vegaaniliikkeelle Buddhan, Gandhin ja Einsteinin tavoin. PETA ilmoitti jo vuoden 2016 olevan “#TheYearoftheVegan” eli vegaanin vuosi, mutta trendi jatkuu edelleen ja lihaa ja maitotuotteita karttavia ravintoloita, leipomoita ja baareja perustetaan ympäri maailman. Joten tässä listattuna muutama erityisen vegaaniystävällinen kaupunki.

Portland, Oregon, Yhdysvallat

Portland voitti selvästi PETA:n Vuoden Vegaaniystävällinen kaupunki 2016 palkinnon ja moni vegaani ympäri maailman liittyy kaupunkia ylistävien kuoroon. Portlandissa on tarjolla vegaaaneille niin fine dining ravintoloita kuin baarejakin. Lisäksi kaupungista löytyy jo ainakin vegaaninen ruokakauppa, tatuointistudio ja strippiklubi. Erityismaininnat saivat esimerkiksi Sweet Hereafter -baarin cocktailit ja Homegrown Smokerin jopa ylilyöty kotiruoka. Lisäksi harvemmassa kaupungissa on vieläpä lähes joka kuppilan ruokalistalla tarjolla maukas vegaanivaihtoehto.

Berliini, Saksa

Berliini on edelleen Euroopan vegaaniruoan pääkaupunki. HappyCow.com -vegaanisivuston mukaan Berliinissä on enemmän vegaaneille suunnattuja ravintoloita kuin missään muualla Euroopassa (toisena ja kolmantena Praha ja Varsova). Berliinin halvat hinnat tekevät myös vegaaniruokavalion ylläpidosta halpaa ja vegaanius ei muutenkaan ole rajoite ravintoloissa käydessä. Berliinin ensimmäinen fine dining vegaaniravintola Kopps avattiin vuonna 2011 ja siellä vegaaneille on tarjolla viiden ruokalajin maistelumenu.

New York City, New York, Yhdysvallat

New Yorkissa on tarjolla eniten vegaanivaihtoehtoja koko Yhdysvalloista. New Yorkia pidetäänkin vegaaniliikkeen sydämenä Yhdysvaltojen itärannikolla. Ruokarekat ja hieman parempaan pikaruokaan keskittyneet vegaaniravintolat ovat muuttaneet ihmisten käsitystä vegaaniruoasta. New Yorkissa on lisäksi useimmat maailman trendikkäimmistä vegaaniravintoloista, kuten pizzeria 00 + Co. East Villagessa ja Chalk Point Kitchen, joista on molemmista tullut pyhiinvaelluskohteita trenditietoisille newyorkilaisille ja kuuluisuuksille.

Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat

Yhdysvaltojen toiseksi suurimmassa kaupungissa asuu vajaat neljä miljoonaa ihmistä ja ruokailuvaihtoehtojen määrä on sen mukainen. Joidenkin mielestä Los Angeles jopa pesee New Yorkin, sillä L.A.:ssa erilaisia vaihtoehtoja on enemmän ja paikat ovat halvempia ja niihin on helpompi päästä sisälle. Esimerkkinä maailman paras vegaaninen meksikolaisravintola Gracias Madre.

Tel Aviv, Israel

Israelin modernissa merenrantakaupungissa järjestetäänmaailman suurin vegaaninen ruokafestivaali, Vegan-Fest Tel Aviv. Se valittiin myös maailman parhaaksi matkustuskohteeksi vegaaneille The Daily Mailin toimesta. Vegaanius on Tel Avivissa elämäntapa ja maitotuotteiden käyttö on laskenut kaupungissa tasaisesti viime vuodet. Ruokakulttuuri on alkanut keskittyä välimerellisesti kauden hedelmiin ja kasviksiin, sekä linsseihin ja kikherneisiin. Yksi kuumimmista nimistä on pop-up ravintolasta pysyväksi muuttunut Miss Kaplan joka on erityisen tunnettu porkkanahodareistaan – iso, Jack Danielsissä marinoitu savustettu porkkana tarjoillaan hodarisämpylän välissä.

Honolulu, Hawaii

Honolulussa on ymmärretty hyödyntää tuoreet trooppiset raaka-aineet ja se on nopeasti nousemassa Tyynen valtameren vegaanipääkaupungiksi. Yksi kaupungin suosituimmista paikoista on nimeltään Downbeat Diner, jossa livekeikat ja Manhattanin Lower East Siden tunnelmaan yhdistyvät lähes kokonaan vegaaniseksi kääntyvä menu. Toinen suosittu kohde on Greens & Vines joka täysin vegaanisen ruokalistansa lisäksi myy tuotteitaan paikallisilla markkinoilla viikottain.

Taipei, Taiwan

Buddhalaisesta kulttuuristaan johtuen Taiwanissa ja sen pääkaupungissa Taipeissä syödään vähemmän eläinperäistä ruokaa kuin suuressa osassa muuta maailmaa. 13% maan asukkaista on vegaaneja ja saaren vegaanisista ravintoloista ja kaupoista suuri osa on juuri Taipeissa. Taipein keittiömestarit yhdistävät perinteiseen taiwanilaiseen ruokaan makuja maailmalta, käyttäen kuitenkin tuoreita paikallisia raaka-aineita. Vegaanin kannattaa hakeutuvat esimerkiksi Fruitful Foodin erityisen hyvään buffettiin jonka valikoimista löytyvät niin sushit, pastat kuin currytkin.

Detroit, Michigan, Yhdysvallat

Listan suurin yllättäjä Detroit on kokemassa uudistuksia sekä talouden että vegaanisen syömisen puolella. Vallankumouksen lähtöpisteenä toimii arvostettu Detroit Vegan Soul, kaupungin ensimmäinen 100% vegaanikahvila, joka on vastikään laajentanut toiseen toimipisteeseen. Muita vegaaneille suuntautuneita paikkoja ovat esimerkiksi ravintola ja viinibaari Seva ja kulmakuppila PJ’s Lager House.

Toronto, Kanada

Vegaanius on nouseva trendi Kanadan suurimmassa kaupungissa, jossa kasviruokapohjaisten ravintoloiden ja kauppojen määrä nousee kohisten. Vaihtoehtoja on monia, mutta luovimpina nousevat esiin vegaaninen gastropubi Porter House ja teurastamo (kyllä vaan, teurastamo) YamChops jonka listalta löytyvät niin punajuurihampurilaispihvit kuin ravuttomat rapukakutkin. Myös Tori’s Bakeshop -leipomokahvila on erittäin suosittu ja iltaisin maan ensimmäinen vegaaninen viinibaari. Lisäksi Toronto isännöi useampia vegaanitapahtumia kuten kaksiviikkoinen Veggieliciouscelebration ja yhdeksi Pohjois-Amerikan isoimmista muodostunut Veg Food Fest.

Chennai, Intia

Vegaanivaihtoehtojen löytäminen maasta jossa yli puolet kansalaisista ei syö lihaa on helppoa. Neljän miljoonan asukkaan Chennai on yksi maan vegaaniystävällisimmistä johtuen osin sen sijainnista Etelä-Intiassa, jossa maitotuotteita ja lihaa käytetään muutenkin vähän. Chennaissa myös vegaanin on mahdollista nauttia intialaisen keittotaidon huippupaikoista, kuten esimerkiksi maan ensimmäinen fine dining vegaaniravintola The Royal Vega viiden tähden ITC Grand Chola hotellissa.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: benbateman / Izabela Rudnicka / voyagevixen2