Salasana lähetetään sähköpostitse.

Tässä muutama perusvinkki, miten koota täydellinen juustotarjotin jouluksi.

Juustopöydän etiketti

Hoida esillepano tarpeeksi näyttävästi. Käytä isoa puista lautaa, palaa graniittia tai vaikkapa kokonaista pöytää juustojen asetteluun. Kun homman hoitaa tarpeeksi isosti, kaikki paikallaolijat kiinnostuvat.

Numeroi juustot pienillä lipuilla miedoimmasta vahvimpaan, jolloin vieraasi tietävät missä järjestyksessä juustot tulisi syödä. Kun aloitat miedoimmista juustoista maistat myös niiden kaikki sävyt. Voit myös nimetä juustot samaan tapaan, jotta vieraasi tietävät tarkalleen mitä syövät.

Muuta tarjottavaa juustojen kylkeen

Vaikka juustoja voi syödä myös sellaisenaan kannattaa niiden alle miettiä jonkinlaista tarjottavaa. Yksinkertaiset näkkärit, suolakeksit ja leivät toimivat parhaiten, sillä ne jättävät eniten tilaa juuston maulle.

Ja kun mietit muita tarjottavia, kannattaa yleensä lähteä liikkeelle tuoreista hedelmistä kuten omenat, päärynät, rypäleet, viikunat ja klementiinit. Tai miksei jopa kuivatut rusinat ja taatelit.

Myös hillot, marmeladit, chutneyt, pikkelit ja kirpeät säilykkeet sopivat hyvin juustojen seuraksi. Erityisesti puskissa kasvavista marjoista tehdyt hillot toimivat juustojen seurana.

Pidä juustot tyytyväivinä

Juuston pitäminen kylmänä jääkaapissa laimentaa juuston makua. Joten jos omistat huoneen joka on viileä muttei kylmä, on se selvästi paras säilytyspaikka juustoille. Juusto kannattaa kääriä rasvanpitävään paperiin tai folioon, joten jos saat juuston kelmussa, kannattaa se uudelleenkääriä.

Ja kun aiot nauttia juustosi on erityisen tärkeää että ne ovat huoneenlämpöisiä, mutta niitä ei silti voi säilyttää liian lämpimässä kauaa etteivät ne kuivu. Peitä tarvittaessa juustotarjotin kostealla rätillä, jotteivät juustot pääse kuivahtamaan.

Millaisia juustoja valita?

Ensimmäiseksi juustoksi voit valita esimerkiksi jonkin raikkaan, kevyen ja jopa sitruksisen juuston joka puhdistaa maistelijoiden paletin. Perään vielä jotain mietoa ja kermaista ja siitä kohti kovempia ja pidempään ikäännytettyjä valintoja kuten gruyere ja cheddar. Viimeiseksi kannattaa säästää vahvat homejuustot. Ensin vaikkapa miedompi stilton ja lopuksi jokin voimakas valkohomejuusto.  Parhaat juustovinkit kannattaa kuitenkin kysyä ammattilaiselta ja suunnata siis lähimmälle juustotiskille!

Lue alkuperäinen artikkeli.

 

Kuva: Jordan Johnson