Salasana lähetetään sähköpostitse.

Japani on tunnettu panostamisesta käsityöhön ja ammattilaisten omistautumisesta tekemiselleen. Ei siis ole ihme, että tämä pätee myös Japanin lahjaan maailmalle eli sushiin. Jiro Ono on maassaan kansallisaarre, joka on vienyt riisipallon pyörittämisen ennennäkemättömälle tasolle.

90-vuotias Jiro Ono on monien mielestä maailman paras sushi-kokki (itamae). Jiron puolesta puhuvat hänen ravintolansa korkeat hinnat ja vuoden mittainen varausjono. Menu Jiron ravintolassa maksaa 30, 000 jeniä eli noin 235 euroa. Vaatimattoman toimistorakennuksen kellarikerroksesta, metroaseman vierestä löytyvä pieni ravintola on ensimmäinen sushi-ravintola, joka on ansainnut kolme Michelin tähteä. Jiron ravintolassa on istumapaikat vain kymmenelle ruokailijalle ja WC:tä ravintolasta ei löydy. Tiskin takana seisova pieni kivikasvoinen mies loihtii pieniä, suussa sulavia taideteoksia vuosikymmenien kokemuksella.

Ravintolassa työskentelee vain kuusi ihmistä. Yoshikazu, Jiron vanhin poika, toimii apukokkina (shokunin) ja hänen lisäkseen kolme oppipoikaa, joiden on harjoiteltava Jiron alaisuudessa vuosikymmen saadakseen shokunin-arvon. Heidän lisäkseen ravintolassa työskentelee kassakonetta operoiva nainen ja yksi siivooja.

Jiro Dreams of Sushi

Jiro Ono tähdittää myös vuonna 2011 julkaistua Jiro Dreams of Sushi –dokumenttia, joka löytyy muun muassa suoratoistopalvelu Netflixistä, viiden tähden arvosanalla. David Gelbin ohjaama dokumentti kuvaa taidokkaalla tavalla vanhan sushi-kokin arkea, menneisyyttä ja mahdollista tulevaa kun mestari ei enää kykene työtään tekemään. Dokumentti käyttää hienoja lähikuvia, jotka saavat varmasti veden kielelle. Kaikki tämä tapahtuu muun muassa Mozartin, Tšaikovskin ja Bachin säestämänä. Ruokakriitikko Masuhiro Yamamoto kuvaileekin Jiron tarjoamaa ruokakokemusta ”sushi-konsertiksi”.

Alkuperäinen artikkeli.