Salasana lähetetään sähköpostitse.

Kesällä 2017 Bermudan saaren ympärillä kilpailtiin vuosittainen America’s Cup monta miljoonaa maksavilla jahdeilla. Ja kun jahtien merimiehet ja -naiset kokoontuvat iltadrinksuille on vain yksi vaihtoehto – Dark ’n’ Stormy, Bermudan ja maailman veneily- ja purjehdusseurojen epävirallinen nimikkodrinkki.

Tummasta Gosling’s Black Seal rommista ja inkiväärioluesta korkeaan lasiin valmistettu juoma joka legendan mukaan sai nimensä merimiesten verrattua sen väriä myrskypilviin. Tarinaa ei ole koskaan varmistettu, mutta juoman yhteys merelläolon iloihin ja vaaroihin on selvä.

Dark ’n’ Stormyn keksimispaikka Bermuda tunnetaan maailman haaksirikkopääkaupunkina. Saaren ympärillä Atlantin pohjassa makaa n. 300 tunnistettua alusta. Vaikka Bermudan haaksirikot usein laitetaan myrskyjen ja yliluonnollisten ilmiöiden piikkiin, on suurin syy silti Bermudaa ympäröivät valtavat koralliriutat jotka repivät auki laivojen pohjia.

Vuonna 1806 englantilainen rahtilaiva Mercury onnistui välttämään riutat ja rantautumaan Bermudaan 91 päivän merillä olon jälkeen rahtisopimuksen umpeuduttua. Kapteenina toimineen James Goslingin perheestä tuli yksi saaren merkittävimpiä heidän aloittaessaan rommin tuotannon vuonna 1857. Brittien toista suursuosikkia, inkivääriolutta, valmistettiin myös saarella, muun muassa brittien kuninkaallisen merimieskerhon vieressä. Melko nopeasti huomattiin että inkiväärioluen pikantti maku ja siirappimainen Gosling’in Black Seal rommi toimivat täydellisesti yhteen ja syntyi Dark ’n’ Stormy.

Suositussa Bermudalaisessa kuppilassa ja kalaravintolassa nimeltään Harry’s Dark ’n’ Stormy on edelleen eniten tilattu koktaili. Kuten kaikella muullakin Bermudan saarella, myös Harry’sillä on merenkulullista historiaa. Omistaja William Coxin mukaan paikka nimettiin hänen isänsä mukaan, joka käytti suurimman osan elämästään sukeltaen kolmen, perheen sukukalleuksia täynnä olleen, haaksirikkoutuneen hylyn perässä. Coxin perheen ruokapöydässä vieraili aikoinaan muun muassa Jacques Cousteau. Ja American Cup’in yhteydessä ravintola täyttyi jälleen merimiehistä tilaamassa Bermudan klassikkoa.

Coxin mukaan drinkki on jokaisen merellä seilanneen tiedossa. Eikä välttämättä tarvitse edes olla merimies, kunhan nyt viihtyy vesillä niin johan alkaa Dark ’n’ Stormy maistua. Drinkistä tarjoillaan erilaisia versioita, mutta että se on virallisesi Dark ’n Stormy, on rommin oltava Gosling’sin Black Sealia, sillä yrityksellä on drinkin virallinen tavaranmerkki.

Lue alkuperäinen artikkeli.