Salasana lähetetään sähköpostitse.

Hyvä veitsi on jokaisen ruoanlaittajan tärkein työkalu, jonka tarkkaa valintaa ei kannata laiminlyödä. Halvin ei aina (jos koskaan) ole paras vaihtoehto vaan jokaisen kokin ammattilaisesta kotikokkiin, tulisi panostaa veitsen valintaan. Ero hyvän ja huonon veitsen välillä on kuin päivä ja yö.

Kokkimaailmassa Bob Kramerin valmistamat veitset ovat jo legendaarisia. Kyseessä on veitsi, jonka valmistusaika, veitsestä riippuen, voi olla jopa sata työtuntia. Kyseisten veisten hinta saattaa nousta jopa 5500 euroon. On sanomattakin selvää, että Kramerin veitset ovat testien parhaimmistoa. Erittäin kauniita, teräviä ja kestäviä veitsiä voi joutua odottamaan jopa vuoden ennen kuin kyseinen taidonnäyte löytää tiensä kotiovelle.

Onneksi Kramer on lähtenyt myös kaupalliselle linjalle. Hän aloitti yhteistyön J.A. Henckelsin kanssa, joka on yksi suurimmista ja kuuluisimmista saksalaisten veisten valmistajista. Tahot aloittivat veisten tuotannon jokamiehen tarpeisiin. Ideana oli säilyttää Kramerin käsintehtyjen veisten laatu ja terävyys, vähentäen tuotannon kustannuksia ja valmistusaikaa. Tämä jokamiehen veitsi maksaa silti lähes 300 euroa. Mitä kyseisellä hinnalla saa?

Ammattilaisen veitsi kohtuuhintaan

Ensinnäkin veitset ovat valmistettu samasta materiaalista kuin Kramerin käsintehdyt veitset. Lämpökäsitelty teräs on huomattavasti vahvempaa kuin keskiverto saksalaisveitsessä käytetty teräs ja muistuttaa enemmän japanilaistyylisiä korkeatasoisia veitsiä. Kramerin veitset eivät ole valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja vaativat tarkkaa huolenpitoa. Veitsiä ei voi jättää tiskialtaan pohjalle kosteaan lojumaan vaan on suositeltavaa, että veitset kuivataan heti pesun jälkeen tai jopa heti leikkuun jälkeen. Veitsiä on myös öljyttävä säännöllisesti. Tästä huolimatta veitset eivät tule pysymään peilikirkkaina vaan keräävät ajan mittaan pintaansa tumman patinan, joka myös suojelee terää.

Toiseksi saat erittäin leveän terän. Ainakin veitsen pituuteen verrattuna. Veitsi sopii siksi hyvin myös hieman suurempaan käteen, eivätkä käyttäjän rystyset varmasti tule raahaamaan pitkin leikkuulautaa. Leveällä terällä on myös helppo kerätä ja liikuttaa leikkuun tuloksia.

Kolmanneksi veitsessä on erittäin terävä kärki. Terävällä kärjellä on helppo tehdä myös tarkkuutta vaativia tehtäviä.

Neljänneksi saat vankan saksalaistyylisen kahvan mutta kevyen ja ohuen japanilaistyylisen terän. Veitsi on mukava kädessä mutta leikkaa ruoan läpi helposti.

Korkeasta hinnastaan huolimatta Kramerin veitset ovat hintansa arvoisia. Mullistaako kyseinen veitsi jokamiehen elämää? Tuskin. Mutta Kramerin veitset ovat loistavia ja hyvin huollettuna ne kestävät eliniän.

Alkuperäinen artikkeli.