Salasana lähetetään sähköpostitse.

Tämän vuotinen Beaujolais Nouveau julkistus tapahtuu keskiyöllä torstaina 16. marraskuuta. Se on oivallinen aika vierailla Ranskassa, sillä niin kylissä kuin kaupungeissakin juhlitaan uuden sadon viinejä. Ja juhlintaan on helppo osallistua, juhlan syyn ollessa kaikille sama! Jos et kuitenkaan jostain syystä pääse Ranskaan, tulevat viinit silti markkinoille muuallakin maailmassa virallisesti kello 00:01. Tosin koti-Suomessa Alkojen ovet aukeavat vasta kello 09:00 aamulla.

Mikä on Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau valmistetaan Gamay -rypäleestä ja viini tulisi nauttia mahdollisimman nuorina. Mieluiten seuraavan vuoden toukokuuhun mennessä. Tosin erityisen hyvät vuosikerrat saattavat kestää jopa seuraavaan satokauteen eli syys-lokakuulle. Beaujolais Novuveau -viinit nautitaan jäähdytettyinä ja ne sopivat erityisesti kevyille ruoille. Vaikkei Beaujolais Nouveau -viinejä pidetäkään viiniammattilaisten silmissä erityisen korkeassa arvossa, ovat ne silti mukava jokavuotinen odotuksen kohde ja helppoa nautittavaa. Niiden valmistaminen aloitettiin 1800-luvun alussa, helppona viininä jota lähetettiin Lyonin perinteisiin bouchon-ravintoloihin. Niiden viehetys perustuukin enemmän satokauden lopun juhlintaan ja heti miten tapahtuvaan nauttimiseen.

Hivenen myöhemmin ajatus nopeuskilpailusta viinien saatavuuden suhteen nosti kysyntää. Ravintolat Pariisissa lähettivät omat autonsa hakemaan ensimmäisiä viinejä ja niiden tuomisesta ravintolaan tehtiin kilpailu. Ensimmäinen Le Beaujolais Nouveau est arrivé  -kyltin (Beaujolais Nouveau on saapunut!) ravintolansa ikkunaan laittanut pääsi usein tarjoilemaan viiniä suurimmalle asiakasryntäykselle.

beaujolais

1970-luvulle tultaessa, kyseessä oli jo kansallinen tapahtuma joka levisi Eurooppaan ja erityisesti Brittein saarille 80-luvulla ja Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan 90-luvulla. Nykypäivänä juhla ei enää aiheuta niin paljon huomioita muualla kuin Ranskassa, mutta uuden sadon viinit ovat silti mukava yllätys tarjota esimerkiksi ystäville.

Viinit valmistetaan luonnollisesti Beaujolais’in maakunnassa, 30 kilometria Lyonista pohjoiseen. Beaujolais Nouveau’ta valmistaa yhteensä 4000 viinitilaa ja sitä on 12 eri tyyppiä. Eri tyyppiset Beaujolais -viinit vaihtelevat hyvistä vuosikertaviineistä kuten Chiroubles, Fleurie ja Côte de Brouilly halvempiin Beaujolais ja Beaujolais-Villages -viineihin.

Beaujolais Nouveau festivaali Lyonissa

Viinien saapumista juhlitaan ainakin 100 eri festivaalin voimin jo pelkästään Beaujolais’n maakunnassa. Lisäksi juhlia järjestetään toki ympäri Ranskaa ja maailmaa.

Paras paikka juhlintaan on kuitenkin Beaujolais’n maakunnan pääkaupunki Lyon. Kaksi päivää kestävät juhlallisuudet ovat viinintuottajien itsensä organisoimia ja ne sisältävät mm. Maistiaisia, juhlaruokaa, katuteatteria ja ilotulituksen. Paikallisissa bouchon-ravintoloissa on toki myös omat juhlallisuutensa, onhan Lyon Ranskan ruokapääkaupunki.

Lue alkuperäinen artikkeli.