Salasana lähetetään sähköpostitse.

Kun guacamolen tarve on pahimmillaan, aina ei ole aikaa odottaa avokadon kypsymistä. Toki ihannetilanteessa kannattaa avokadot ostaa reilusti etukäteen, mutta aina se ei vain ole mahdollista. Kovat avokadot kestävät kypsyä noin viikon itsekseen pöydällä. Mutta aina elämä ei toimi niin ja avokadovoileivän himo nousee liian korkeaksi. Ja kun yrität etsiä sitä täydellisen kypsää avokadoa kaupasta, voi olla että sielläkin on tarjolla vain raakoja hedelmiä.

Keinoja avokadojen kypsentämiseen on monia. Uunissa homman pitäisi toimia minuuteissa, mutta takuuseen ei siitäkään voi mennä. Jos kuitenkin haluat kokeilla, on se nopeimpana tapana ensimmäisenä listallamme. Hivenen hitaammilla tavoilla homma hoituu varmemmin lopputuloksin.

Menetelmä 1: Uuni

Kääri avokado folioon ja aseta uunipellille. Laita avokado 100-asteiseen uuniin vähintään kymmeneksi minuutiksi tai pidemmäksi ajaksi jos avokado on todella kova. Jäähdytä jääkaapissa ja käytä normaalin avokadon tapaan. Metodi toimii avokadon vapauttaman etyleenikaasun takia, joka yleensä vapautuu hitaasti ja kypsentää hedelmän. Mutta kun avokadon käärii folioon ympäröi kaasu sen kokonaan ja kiihdyttää kypsymisprosessin äärimmilleen.

Menetelmä 2: Jätetään pöydälle

Loogisin paikka avokadon kypsentämiseen on toki keittiön pöydällä. Jääkaapin kylmä ilma hidastaa prosessia, mutta eivät avokadot pöydälläkään varsinaisen vikkelästi kypsy. Vihreän ja kovan avokadon saaminen syömäkuntoon saattaa kestää viikon tai ylikin.

Menetelmä 3: Paperipussissa

Avokadon vapauttama etyleeni käynnistää kypsenemisprosessin, joten hedelmä kannattaa sulkea astiaan jossa sen omat etyleenikaasut pääsevät tekemään työtään. Paperipussi on paras vaihtoehto, sillä se hengittää tarpeeksi jotta bakteerit eivät jää pussiin pyörimään mutta pitää silti etyleenikaasut sisällään. Paperipussissa avokadon kypseneminen vei neljä päivää viikon sijasta.

Menetelmä 4: Lisää paperipussiin banaani

Teorian mukaan banaani tai omena tuplaa etyleenin määrän pussissa jolloin avokadokin kypsyy nopeammin. Kokeiltaessa avokado kuitenkin vei samat 4 päivää kypsyä kuin ilman banaaniakin.

Menetelmä 5: Lisää paperipussiin jauhoja

Joidenkin ihmisten mukaan jauhot tiivistävät ja säilövät etyleeniä, mutta empiiristen tutkimusten mukaan kypsyminen vei jälleen yhtä kauan kuin pelkällä avokadolla paperipussissa.

Eli jos hieman epäilyttävä uunikikka ei kiinnosta on pelkkä paperipussi edelleen paras ratkaisu. Joskin kypsymisaika on edelleen useamman päivän, mutta ei sentään viikkoa.

Lue lisää täältä ja täältä.