Salasana lähetetään sähköpostitse.

Kokit eivät ole ammattilaisia vain ravintoloiden pitämisessä vaan myös lomien viettämisessä. Kysyimme kasalta ammattilaisia parhaat juhlavinkit, rituaalit ja reseptit, joita ilman joulu ja uusivuosi eivät ole mistään kotoisin.

Sipsejä ja kaviaaridippiä

“Opin kaviaarin ja perunalastujen yhdistämisen Blackberry Farm -ravintolan edesmenneeltä Sam Beall’ilta ja siitä on tullut perheeni jouluperinne. Parasta yhdistelmässä on halvan ja kalliin kombinaatio. Kauhomme kaviaaria antiikkikulhoon helmiäislusikalla. Ja käytämme Eugene ravintolan kotitekoisia sipsejä jos suinkin mahdollista. Tosin perinteiset kaupan perunalastutkin käyvät ja niiden päälle laitamme kaviaarin lisäksi ranskankermaa. Viime aikoina olemme nauttineet floridalaisesta Mote-kaviaarista, mutta internetistä löytyy lukuisia vaihtoehtoja.” – Linton Hopkins, C. Ellet’s, Atlanta

Tärkeintä on kunnollinen katseenvangitsija

“Kasvoin Intiassa, joten ensimmäinen kokemukseni amerikkalaisesta joulusta oli vaimoni perheen parissa. He ovat juutalaisia, mutta juhlivat silti joulua isommin ja paremmin kuin kukaan tuntemani. Koska kalkkuna on huomattavan hankala saada pysymään mehevänä, olen jo pitkään pohtinut sille vaihtoehtoa. Lopulta päädyin possunkylkikruunuun mustapippurilla, fenkolin siemenillä ja juustokuminalla. Tarkoitukseni ei edes ollut tehdä siitä intialaisempaa, maustekaappini vain sisältää neljä kertaa enemmän vaihtoehtoja kuin normaali maustekaappi.” – Meherwan Irani, Chai Pani, Asheville, NC

Lue tarkempi resepti.

Olemme salaa palapelinörttejä

“Joulupöydästämme löytyy aina juhlateemalla varustettu palapeli jota kootaan monta päivää useiden käsien toimesta. Elämänkumppanini perheessä mennään 2000-palaisia palapelejä, mutta aloittelijoiden kannattaa pysyä tuhannessa palassa.” – Ashley Christensen, Poole’s, Raleigh, NC

Pysy perinteissä vaikka niihin liittyisikin rommimakkara

“Vietän joulun puoliksi omien vanhempieni ja tyttöystäväni perheen luona. Tosin tuntuu ettei ketään ei huomaa olenko paikalla, kunhan muistan lähettää rommimakkaraa: hyvää raakamakkaraa karamelisoituna ruokosokerilla ja vaalealla rommilla. Annan makkaran hautua kunnes seos paksunee, noin puoli tuntia, ja tarjoilen cocktailpaloina. Ruoka on samaan aikaan helppo, hölmö ja herkullinen.” – Chris Shepherd,Underbelly, Houston

Miten niin ette avaa kuohuvaanne sapelilla?

“Vaimoni mielestä shampanjan avaaminen sapelilla on tarpeetonta. Eikä ongelmana ole edes turvallisuus. Hänen mielestään pullon voisi avata kuten normaalit ihmiset. Mutta itse koen että kunnon miekka-avaus on aina parempi! Vähän niin kuin oluen juominen yhdellä huikalla, mutta sivistyneempää. ” – Justin Severino, Morcilla, Pittsburgh

Miekka-avausvinkit:

Valitse tarkkaan.

“Mitä parempi shampanja, sen helpompi se on avata miekalla. Hyvä shampanja tulee mahtavissa hienotekoisissa pulloissa kun taas prosecco-pullot saattavat olla teräksen kovia. Ranskalaiset kuivat rosét ovat omia suosikkejani.”

Valitse sopiva ase.

“Pidän jääkaappini päällä 30 senttistä metalliviivoitinta. Se toimii hienosti, mutta voin kunniakseni todeta että saan pullon auki lähes millä tahansa. Kerran korkkasin shampanjan iPhone 4:llä.”

Valmistele pullo.

“Poista folio ja korkin metallipidike ja käännä pullon sauma yläpuolelle. Kokeile liikerata saumaa pitkin muutaman kerran, jolloin saat pulloon tuntumaa ja hieman painetta.

Anna palaa.

“Tähtää pois ihmisistä ja leikkaa pullon yläosa irti yhdellä sulavalla liikkeellä. Et tarvitse voimaa. Ja kun kehityt voit alkaa miettiä tähtäämistä ja etäisyyttä. Ennätykseni on noin 8 metriä.”

Harjoita varovaisuutta.

“Älä juo suoraan pullosta, ettet silvo naamaasi.”

Juhli myös uutena vuotena!

“Juhlimme perheeni kanssa joulua erillään, joten kokoonnumme vasta uutena vuotena. Laitamme ruokaa, syömme ja pelaamme korttia. Oma spesiaalimme on tteokguk eli riisikakkukeitto, jota koreassa nautitaan uutena vuotena merkkinä vanhenemisesta ja viisastumisesta. Vanhankansan mukaan “jos ei syö tteokgukia vanhenee muttei viisastu”. Se on passiivisaggressiivinen tapa saada kaikki syömään vähintään yksi kulhollinen.” – Sohui Kim, Insa, Brooklyn

Lue resepti riisikakkukeitolle.

Laita lapset hommiin

“Viimeiset neljä vuotta olemme viettäneet joulua perhetuttujen kanssa. Ystäviemme vanhin tytär haluaa olla kokki, joten annamme hänelle uusia tehtäviä joka vuosi. Parhaat työnkuvat sisältävät reilusti toistoja tai kiinnostavia laitteita. Esimerkiksi gnoccien valmistus. Osterien avaamista valvotaan herkeämättä. Toisen ystäväni tytär nimittäin sai aikaiseksi tuntuvan haavan, mutta kun huomautimme haavojen kuuluvan kokkien käsiin oli hän toki ylpeä itsestään.” – Nicole Krasinski, State Bird Provisions, San Francisco

Ruokalahjat ennen muita lahjoja

“Teen joka vuosi äitini reseptilla suolalla ja voilla maustettuja paahdettuja pekaanipähkinöitä. Jaamme niitä kanta-asiakkaille, lastemme opettajille ja ystäville. Lisäksi varaan niitä pari ylimääräistä purkkia autoon jos tarvitsen joskus lahjan. Lisäksi saan lahjaksi joka vuosi ’omenapiirakka’-cocktailia. Nimi juontaa juurensa siitä, miten pontikkaa säilöttiin alunperin omenasiiderikannuissa ja leikattiin siiderillä ja mausteilla. Perinteestä kehittyi cocktail, jonka valmistamisella ihmiset nykyään ylpeilevät. Tarjoilen sitä mieluusti yömyssynä sitruunamehulla maustettuna.” – Vivian Howard, Chef & the Farmer, Kinston, NC

Lue resepti pekaanipähkinöille.

Onnenpäivä!

“Yhdysvaltojen etelävaltioissa on perinteenä syödä mustapapuja ja lehtikaalia uutena vuotena. Äitini ja isovanhempani ovat tartuttaneet taikauskoisen perinteen myös minulle. Mustapavut tuovat onnea ja lehtikaali symbolisoi rahaa. Ja kaikki ottavat vähintään yhden lusikallisen solidaarisuuttaan. – Julia Sullivan, Henrietta Red, Nashville

Resepti lehtikaalille ja mustapavuille.

Netflix pyörimään

”Joulupäivänä hengailemme jouluaaton tähteitä syöden ja katsomme omituisia indie-leffoja kuten Santa Sangre.” – Diana Dávila, Mi Tocaya Antojería, Chicago

Mitä enemmän keksejä sen parempi

“Järjestämme keksien vaihdon ravintolassamme Sister Pie’ssä. Perinne startattiin vuosi sitten ja siihen osallistuvat niin henkilökunta kuin asiakkaatkin. Missään en ole koskaan nähnyt niin laajaa valikoimaa erilaisia keksejä. Tässä muutama vinkki.” – Lisa Ludwinski, Sister Pie, Detroit

Valmista iso erä.

“Tee vähintään kolme tusinaa keksejä vaihdettavaksi. Silloin voit maistella muutaman vaihdon aikana ja silti pääset kotiin täyden keksilaatikon kanssa.”

Kokeile jotain uutta.

“Koska leivon elääkseni, on aina mahtavaa kun saa kokeilla jotain erityisen hankalaa kuten sateenkaarikeksejä. Viime vuonna tein vegaanisia keksejä, sillä valmistamme niitä liikkeeseemme aniharvoin.”

Tarjoile myös muuta kuin keksejä.

“Jos järjestät tapahtumaa, kannattaa tarjoilla myös jotain suolaista. Esimerkiksi sipsejä ja dippiä ja juomaksi viiniä, siideriä tai vaikka maitoa. Näin ihmiset eivät väsy kokoaikaiseen makeansyömiseen.”

Viimeistele ilta isosti

“Katan aina pitkän 12 hengen pöydän ja ruokailun jälkeen tuon tarjolle vielä hedelmiä kuten klementiinejä tai satsumoja, erilaisia pähkinöitä, italialaista suklaata ja ison palan nougatia. Isosta suklaatryffelistä voi jokainen kaapia lusikalla lastuja. Kaikilla on oma pieni lautanen herkutteluun ja kaikki saavat osallistua. Sitrushedelmien ja pähkinöiden kuoria on joka paikassa, mutta silloin ihmiset ovat rennoimmillaan. Pöydän vieressä istutaan loppuilta jutellen ja korttia pelaten. Se on suosikkihetkeni jouluna.” – Jody Williams, Buvette, NYC

Juhlien jälkeen on aina rääppiäiset

“Joka vuosi heti joulun jälkeen kokoonnumme ystävineni rääppiäisiin. Kaikki tuovat mukanaan jääkaappiensa sisällön ja kokkaamme niistä jotain aivan muuta. Ei paineita, vaan kaikki nauttivat ja rauhoittuvat. Kinkusta voi tehdä lämpimiä voileipiä viikunahillon ja juustojen kanssa ja kalkkunasta saat oivallisia pasteijoja.” – Mike Lata, FIG, Charleston, SC

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: Theodore C / N Wong