Salasana lähetetään sähköpostitse.

barbecue sauce2Käytetty liha ja sen kypsennysmetodi ovat usein helpoin tapa selvittää mistä U.S.A:n kolkasta jokin barbecue on kotoisin. Käytetty barbecue-kastike kuitenkin kertoo parhaiten amerikkalaisen hitaasti ja matalalla lämmöllä kypsennetyn lihan historian. Barbecue-fanaatikot Carolinoista Texasiin puolustavat raivokkaasti omaa kastikettaan.

Itäisen Pohjois-Carolinan viinietikkakastike

Afrikasta peräisin oleva mausteinen ja hapan kastike on Pohjois-Carolinalaisen barbecuen perusta. Sitä pidetään kaikkien bbq-kastikkeiden äitinä ja sen juuret ovat Pohjois-Carolinan kokonaisen sian savustamisen satoja vuosia vanhassa perinteessä. Toisin kuin muut uudemman aallon bbq-kastikkeet, se ei sisällä tomaattia vaanpulled porkperustuu viinietikkaan ja mausteisiin kuten cayenne, mustapippuri, chililastut, chilikastike ja suola. Tällä laihalla soosilla mopataan reilusti kokonaisena tulella tirisevää possua.

Piedmontin tai Lexingtonin dippi

Barbecue-kastikkeiden historian yksi suurimpia käännekohtia oli Heinzin ketsupin tuominen markkinoille 1876. Pohjois-Carolinassa päädyttiin kiivaisiin väittelyihin tomaatin kuulumisesta bbq:hun. Läntisessä Carolinassa syödään usein porsaanlapaa jota sivellään makeankirpeällä viinietikkapohjaisella soosilla johon lisätään väriä ja makeutta ketsupista. Soosin alkuperää on jäljitetty ennen kaikkea Piedmontiin ja Lexingtoniin jossa kannatus on edelleen vahva. Kyseisestä soosista valmistetaan myös erityistä majoneesitonta coleslaw-salaattia.

Etelä-Carolinan sinappisoosi

Etelä-Carolinassa mennään yleisesti ottaen samoja reittejä kuin Pohjoisessakin, yhtä poikkeusta lukuunottamatta ja se poikkeus on sinappisoosi. Etelä-Carolinan Barbecue Yhdistyksen mukaan saksalaiset saapuivat Etelä-Carolinaan mukanaan sinappia ja näin ollen Etelä-Carolinen kultainen kastike muodostuu sinappipohjasta jota ohennetaan viinietikalla, terästetään mausteilla ja käytetään sitten pulled porkin ja muiden possunpalojen kastikkeena.

Texasin moppauskastike

Koska Texasissa on tapana yrittää erottua porukasta, ovat he tehneet niin myös bbq:n suhteen. Texasissa naudanlihaa sivellään usein moppauskastikkeella jota ehdasti suditaan lihan pintaan mopilla. The Barbecue Biblen kirjoittaja Steven Raichlen kuvailee kastiketta enemmän ohueksi kiilteeksi jolla kostutetaan lihaa ja lisätään makua savustuksen yhteydessä. Moppauskastikkeissa on yleensä lihalientä, viinietikkaa, Worcestershire-kastiketta ja mausteita kuten suolaa, pippuria ja valkosipulia.

barbecueKansas Cityn kastike

Kansas Cityssä, Missourissa käytetään paksua, makeaa ja kirpeää kastiketta barbecuen kanssa. Soosi on levinnyt ketjuravintoloiden ribseistä ja supermarkettien hyllyiltä aina McDonald’sin listalle asti. Kansas Cityn bbq-kastike on se peruskastike jolla aloittelijat käynnistävät tutustumisensa barbecuen maailmaan. Ketsuppi ja siirappi antavat soosille tuhdin koostumuksen ja makean maun, kun taas nestemäisellä savulla kopioidaan savustimen tuomaa aromia. Worcestershire-kastike, ruokosokeri,ribs viinietikka, soija ja muut mausteet ovat myös löytäneet tiensä reseptiin. Vaikka bbq-fanaatikot pitävät kastiketta amatöörien puuhasteluna, löytyy Kansas Citystä monia barbecue-ravintoloita joiden talonkastikkeet ovat erityisen maukkaita.

Alabaman valkoinen kastike

Pohjois Alabamassa barbecue-pioneeri Bob Gibsonin kehittämää valkoista kastiketta voi käyttää hienosti myös dippaamiseen. Valkoisen bbq-kastikkeen lumosta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin Decaturin pienellä alueella sen kanssa ollaan fanaattisia. Valkoisen kastikkeen suurimmat hyödyt tulevat esille ennen kaikkea kanan kanssa, toisin kuin muissa bbq-sooseissa. Majoneesin, viinietikan ja pippurin liitto on kummallinen jopa amerikkalaisten bbq-kastikkeiden kirjossa.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: flickr/Breville USA/Travis Isaacs/Ken Hawkins/insatiablemunch/Shreveport-Bossier Conve