Salasana lähetetään sähköpostitse.

Ranskalaisilla on jos jonkinlaisia sääntöjä erilaisille ruokalajeille. Jäätelöä ei voi syödä jos lämpöä on alle 25 astetta ja juustoa leikatessa tulee pyrkiä säilyttämään juuston alkuperäinen muoto. Mutta eniten sääntöjä lyödään pöytään kun syödään salaattia. Olkoon sitten kyse tarjoilutavasta, valmistamisesta tai syömisestä, salaatti on varmasti jäykin osa ranskalaista ruokailua.

salaattiannosJo pelkkä termistö on saattaa olla hämmentävää. Ranskan sanalla “salade” eli salaatti viitataan salaatinlehtiin (tai muihin kasviksiin) jotka on sekoitettu kirpeään kastikkeeseen. “Salade composée” taas on pääruuaksi tarkoitettu tuhdimpi versio – siis kasa salaattia jonka päällä on juustoa, lihaa tai muita lisukkeita. Ja kuten suomessa alkuperäinen termi “salade” eli salaatti viittaa myös salaatinlehtiin. Ranskassa näiden kolmen termin erottaminen vaatii tarkkaavaisuutta, kärsivällisyyttä ja keskustelun kontekstin seuraamista. Ja kun olet selvittänyt itsellesi termien oikean merkityksen tulevat mukaan mielipiteet.

Koska on ruokailun paras hetki syödä vihersalaattia? Ranskassa ei ole parasta hetkeä – on vain yksi oikea hetki: pääruuan jälkeen ennen juustoja. Syitä tähän järjestykseen on monia; joidenkin mukaan salaatti puhdistaa makupaletin kun taas toiset sanovat sen auttavan ruuansulatuksen kanssa. Joskus harvoin salaatti ja juustot tarjoillaan yhtä aikaa, mutta monien ranskalaisten mielestä salaatin kirpeä kastike ajaa yli juustojen herkästä mausta ja näin ollen ne tulisi tarjota erikseen.

Myös salaatin valmistamiseen on olemassa monia neuvoja. Helposti likaa keräävät salaatit kuten vuonankaali tulisi huudella runsaalla vedellä seitsemän kertaa, kunnes kaikki lika on irronnut. Myös salaatin kuivaaminen on ranskalaisille tarkkaa – jopa ihmisille jotka saattavat muuten elää mikroaterioilla. Salaatin tulee olla pinnaltaan rutikuivaa ja tarjoilla aina revittynä suupaloiksi, ei leikattuna veitsellä jolloin salaatti ruskistuu.salaatinlehtia

Resepti

Vihersalaatti sisältää aina vain vihreitä salaatin lehtiä ja vinegrettiä, ei muuta. Ranskalaisten mukaan salaatti ei tarvitse tomaatteja tai muuta ylimääräistä, sillä Ranskassa pelkät salaatinlehdet ovat tarpeeksi hyviä. Kuten kaikki yksinkertaiset reseptit, myös vihersalaatin salaisuus lepää siis erinomaisissa aineksissa. Ranskalaisille vinegretin valmistaminen on kunnia-asia joka usein opetetaan isältä pojalle. Salaatin ja kastikkeen, kuten ranskalaiset vinegrettiä kutsuvat, yhdistäminen tulee hoitaa aivan viime hetkellä, sillä vinegretin hapot alkavat kypsentää salaattia, jolloin salaatin lehdet eivät pysy rapeina.

Kun salaatti vihdoin on lautasella, on sen syömiseen myös omat ohjeensa. Tärkeimpänä tulee muistaa, ettei salaattia saa koskaan leikata ruokailuveitsellä. Jos kohdalle sattuu liian suuri lehti suupalaksi, taittele se haarukan ja veitsen avustuksella suuhun sopivaksi. Tämän kohteliaan tempun alkuperästä ei olla aivan varmoja. Erään tarinan mukaan vinegrettikastike syövytti hopeiset aterimet kun taas toisten mielestä liian suuret salaatinpalat ovat vain merkki kokin osaamattomuudesta jota ei kuitenkaan ole tarpeellista itse korjata. Jotkut jättävät veitset jopa kokonaan pois salaattia syödessä ja lehdet työnnetään haarukalle pienellä leivänpalalla. Sen jälkeen leipä seivästetään haarukkaan, siihen pyyhitään lautaselta vinegrettiä ja vasta sitten syödään koko haarukallinen.

Vaikka säännöt salaatinsyömiselle saattavatkin kuulostaa hulluilta on kyseessä kuitenkin pohjimmiltaan ranskalainen tapa ja perinne jota halutaan noudattaa. Vielä kun joku onnistuisi selittämään miksi leipä on Ranskassa pidettävä pöydällä eikä lautasella…

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: jules / my_southborough