Salasana lähetetään sähköpostitse.

Japanista tulevien ruokien perusteet alkavat olla kaikille tuttuja. Sushi, ramen, curry ja jopa gyoza-nyytit ovat saatavilla myös suomessa. Mutta niiden lisäksi on olemassa myös kasa paikallisia muunnoksia ja erikoisuuksia, jotka eivät ole vielä ehtineet kansainvälisille markkinoille.

Seuraavat esimerkit ovat kaikki Honshun saaren pohjois-osasta Tohokun alueelta.

1. Shiso maki: Saksanpähkinöillä ja misolla täytettyjä shiso-lehtia

Tohoku on erityisen kuuluisa saksanpähkinöistää. Paahdettuina isot pähkinät tuottavat erityisen aromaattisen tahnan. Kun se yhdistetään paahdettuihin seesaminsiemeniin ja soijapavuista fermentoituun misotahnaan syntyy erityisen herkullinen täyte shiso-lehdille. Jotkut kokit lisäävät vielä tulista seitsemän mausteen togarashi-seosta tuomaan ekstra potkua. Kun shiso-lehtiä kesäaikaan kasvaa yllin kyllin tehdään näitä kevyesti seesamiöljyssä paistettuja nyyttejä erityisesti kylmän oluen tai saken seuraksi.

2. Hittsumi-jiru: Keitto nipistetyistä nuudeleista ja possusta

Hittsumi-jiru on rehellinen Tohokulainen kotiruoka joka sopii erityisesti isoissa kokoontumisisssa tarjottavaksi. Hittsumi tarkoittaa paikallisessa murteessa nipistämistä jolla kuvataan nuudeleiden tekotapaa. Jotkut kokit nipistävät nuudelitaikinasta paloja suoraan keittoon kun toiset muotoilevat nuudelit ja lisäävät ne vasta juuri ennen tarjoilua. Nipistetyistä nuudeleista irtoava jauho suurustaa keiton. Muotoillut nuudelit ovat nipistettjä kiinteämpiä ja niissä on enemmän pureskeltavaa, jolloin keitto jää laihemmaksi ja se täytetään kasviksilla ja lihalla.

3. Harako meshi: Punaisella kaviaarilla päällystettyä riisiä ja lohta

Arkeologiset todisteet 5000 vuoden takaa näyttävät että jo silloin Tohokussa kalastettiin lohta. Lohella on aina ollut tärkeä osa Tohokulaisten ruokavaliossa ja harako meshi joka tarkoittaa kirjaimellisesti lohilapsen riisiä on alueen nimikkoruokia. Perhetapahtumissa tarjoiltavasta ruuasta on joka kodissa oma versio.

Kotikeittiössä lohi hajotetaan riisin joukkoon ja viimeistellään höyryllä. Ruoka jaetaan kulhoihin ja riisikeon päälle laitetaan pieni lusikallinen lohenmätiä. Erikoisemmissa tapahtumissa ruoka tarjoillaan isoilta lautasilta ja koristellaan kypsennetyllä lohella ja keoilla mätiä.

4. Kaki no dote nabe: Ostereita kuumassa liemessä

Dote (jokiranta) nabe (kuuma kattila) on nimetty tarjoiluastian reunoja peittävän miso-kerroksen mukaan. Kun liemi kuplii, vetää se mukaansa hiljalleen misoa joka suurustaa ja maustaa keiton, kuten joki vie rannasta hiekkaa. Liemessä kuplii hiljalleen myös vihanneksia valmiina syötäväksi. Osterit kannattaa dipata vain nopeasti kuumaan liemeen, etteivät ne ylikypsy ja sitten pyyhkäistä kyytiin reunalta hieman ylimääräistä miso-tahnaa.

5. Michinoku kokeshi bento: Paistettua tofua ja vuoristovihannesriisipilahvia.

Juna-asemilta Japanista löytyy lähes aina lähituotettuja valmiita lounaslaatikoita joita kutsutaan nimellä ekiben. Erilaisten ekiben-laatikoiden maistelu on yks japanin maakuntamatkailun helppoja pieniä ilo. Laatikkoon pakattu riisiruoka valmistetaan vaiheittain, kypsentäen ensin paistettu tofu ja vuoristokasvikset mausteliemessä jossa riisi sitten keitetään. Takikomi-ruuat ovat tyypillisesti valmistettu paikallisista sesongissa olevista kasviksista, kuten saniaisista ja nuoresta bambusta.

6. Onigiri: Prässätyt riisi”voileivät”

Riisi”voileivät” ovat suosittu välipala matkustettaessa, sillä ne on helppo pakata, kuljettaa ja syödä. Onigiri on täyttävää ja tyydyttävää sormisyötävää. Suurin osa on muotoiltu kolmioiksi, mutta myös palloja ja tawara-nimisiä suorakulmioita löytyy. Normaalisti onigiri valmistetaan täytetystä valkoisesta riisistä, mutta välillä myös itse riisiin on sekoitettu muita ainesosia. “Leivät” kääritään nori-levään ja välillä ne voidellaan misolla tai suditaan soijalla ja paistetaan.

7. Matsu no mi shira ae, kaki utsuwa: Hedelmillä täytetyt persimonit pinjansiemen ja tofu -kastikkeella.

Monissa eri ruokakulttuureissa hedelmän liha kaivetaan paloina ulos hedelmästä ja tarjoillaan sitten tyhjässä kuoressa. Japanissa näin käytetään ennen kaikkea persimonia. Tyhjäksi kaiverrettu persimoninkuori muodostaa näyttävän astian kuutioidulle hedelmälihalle ja mahdollisesti myös muille hedelmille kuten rypäleille, päärynöille ja omenoille. Komeus kruunataan tofusta ja pinjansiemenistä valmistetulla kastikeklassikolla nimeltään shira ae.

Kastike valmistetaan joko vain muussaamalla tofua ja sekoittamalla siihen loraus miriniä ja tippa vaaleaa soijaa. Toiset kokit sekoittavat joukkoon myös vaaleaa misoa tai lusikallisen seesamitahnaa. Varsinkin Tohokun alueella lisätään joukkoon myös paahdettuja ja murskattuja pinjansiemeniä.

8. Shake no kobu maki: Kelp-merilevään käärittyä lohta

Kelp-levään siististi käärittyä lohta sidottuna syötävillä kurpitsanauhoilla nautitaan ympäri Japania varsinkin uutena vuotena. Tohokun alueella rullien sisälle laitetaan myös migaki nishin -nimellä kulkevaa graavattua ja kuivattua silakkaa. Alkupaloina tarjoillut rullat nautitaan saken kanssa tai tarjoillaan isompana kasana pääruuan lisukkeena.

Lue alkuperäinen artikkeli.