Salasana lähetetään sähköpostitse.

Amerikkalainen barbecue alkaa olla tuttua jo Suomessakin ja jokainen lihanystävä on varmasti päässyt maistamaan ainakin ribsejä ja jopa briskettiä, joka on pitkään ollut amerikkalaisen BBQ-maailman kullannuppu. Kun briskettiin keskittyvä alkuhuuma alkaa Suomessakin lopulta laskea, alkaa syntyä tilaa vähemmän tunnetuille herkuille. Mikäköhän näistä paikallisista erikoisuuksista saapuu Suomeen seuraavaksi?

Pit beef eli grillipaisti

Maryland

Tämä barbecue-lihasämpylä on Baltimorelainen erikoisuus. Naudanpaisti saa kevyen savunmaun avotulella kypsennettäessä, jonka jälkeen liha siivutetaan ohuesti ja kasataan sämpylän väliin. Päälle vielä kasa raakaa sipulia ja piparjuurimajoneesia.

Mutton shoulders eli lampaan lavat

Kentucky

Läntisen Kentuckyn savumestarit valmistavat taidokkaasti sitkeästä ja riistanmakuisesta iäkkäästä lampaasta pehmeää ja mehukasta barbecue-lihaa. Ennen vanhaan oli tapana savustaa kokonainen lammas, mutta nykypäivänä lapa on suosituin osa. Lapaa savustetaan 12-18 tuntia ja valellaan säännöllisesti Worcestershire-viinietikka marinadilla, jotta liha pysyy mehevänä ja maukkaana.

Smoked bologna eli savustettu lauantaimakkara

Tennessee ja Oklahoma

Tennesseessä ja Oklahomassa perinteinen bologna-makkara, joka vastaa suomalaista lauantaimakkaraa, muuttuu herkulliseksi barbecueksi, kun makkarapötkö heitetään tunniksi savustimeen. Savustettua makkaraa leivän väliin ja päälle majoneesia ja kaalisalaattia.

Crispy snoots eli rapeat kärsätbbq pig

St. Louis ja Kansas City

St. Louisin erikoisuus ovat rapeat siankärsät. Jos pidät erikoisemmista lihapaloista, saattavat kärsät olla juuri sinua varten. Siankärsää saa myös keitettyinä, mutta jostain kumman syystä rapeat nenät ovat suositumpaa herkkua.

Barbacoa

Texas

Meksikolaista alkuperää oleva Barbacoa valmistetaan perinteisesti maamontussa hiilien alla, jossa naudan- tai vuohenliha kypsyy meheväksi. Nykypäivänä barbacoa valmistuu kätevästi myös savustimessa. Liha tarjoillaan yleensä maissitortillassa korianterin, sipulin ja tulisen vihreän salsan kanssa.

Grilled tri-tip eli grillattu kolmikulmapaisti

California

Herkullinen tri-tip -“pihvi” juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin kalifornialainen lihanleikkaaja keksi uuden tavan leikata ulkofilettä. Tämä ulkofileen päätyyn sijoittuva kolmikulmapaisti eli tri-tip maustetaan suolalla, pippurilla ja valkosipulilla ja grillataan avotulella.

Chicken in white sauce eli kanaa valkoisessa kastikkeessa

Northern Alabama

Tämän barbecue-kanan valmistaminen aloitettiin jo vuonna 1925 ja se on vielä tänäkin päivänä melko tuntematon suuren yleisön keskuudessa. Savustuksen ohessa kanaa valellaan kermaisella majoneesikastikkeella, johon on lisätty tujaus sitruunaa ja viinietikkaa.

Lue alkuperäinen artikkeli.